Wijk bij Duurstede, 8 juni 2021. Heeft u online en/of op social media al banners en korte filmpjes over drugslabs op het platteland gezien? Meld Misdaad Anoniem is samen met Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Rhenen, Renswoude en Veenendaal een campagne gestart. Hierin maken zij u bewust van de gevaren van drugslabs. En ook brengen ze hierbij het anoniem melden van signalen onder de aandacht. Dit is nodig. Gemeenten en politie zien steeds vaker opslag en productie van drugs in het buitengebied. Dit brengt grote risico’s met zich mee voor bewoners, omwonenden en het milieu.

Burgemeester Iris Meerts wil een leefbaar buitengebied zonder drugscriminaliteit

‘Drugscriminelen zijn hier niet welkom,’ zegt burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede. ‘Criminelen bouwen een lege ruimte om tot levensgevaarlijk drugslab om XTC en/of andere drugs te maken. Vaak worden deze ‘chemische fabriekjes’ slordig in elkaar gezet met grote kans op ontploffing. Het drugsafval laten zij achter of dumpen zij elders in de natuur. Wie met drugscriminelen in zee gaat, krijgt te maken met intimidatie en geweld. Alleen samen houden we ons buitengebied leefbaar en drugscriminelen buiten de deur. Zeg ‘nee!’ tegen criminelen die uw lege loods of pand willen huren. En meld (anoniem) signalen, die wijzen op de aanwezigheid van een drugslab of andere criminele activiteiten.

Welke signalen kunnen wijzen op de aanwezigheid van een drugslab?

  • Drugslabs geven een speciale (chemische) geur af;
  • Er rijden onbekende, verdachte voertuigen over het erf;
  • Laden en lossen gebeurt dicht tegen de schuren aan. Voertuigen staan zo geparkeerd, dat onduidelijk is wat er naar binnen of buiten gaat;
  • Grote delen van schuren en loodsen (ook de kieren) zijn dichtgeplakt; je kunt nergens naar binnen kijken;
  • Er is vooral activiteit in de nacht en avond.

Melden is belangrijk

Uw ogen en oren zijn hard nodig in de strijd tegen drugscriminaliteit. Herkent u sommige signalen of probeerden mogelijke criminelen contact met u te zoeken? U kunt dit anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. Melden bij gemeente of politie kan natuurlijk ook. De politie bereikt u via 0900-8844. De gemeente via 0343-595595.

Inwoners weerbaarder maken tegen criminelen

Politie en gemeenten zijn met meer bezig dan de campagne Meld Misdaad Anoniem. Zij brengen samen de komende tijd onveilige locaties in kaart. Ook gaan zij op verschillende manieren het gesprek aan met bewoners. Ze willen hiermee zorgen dat inwoners weerbaar worden tegen voorstellen van criminelen. Dat ze ‘nee’ durven te zeggen. En ook weten wat te doen, als ze iets vermoeden of er zelf niet meer uitkomen. Meer informatie voor het buitengebied staat op: www.stopondermijningsamen.nl.

WhatsApp Buurtpreventie schrikt criminelen af 

WhatsApp Buurtpreventie is belangrijk voor de sociale verbondenheid in de buurt. Een buurt waar WhatsApp Buurtpreventie actief is en waar mensen samen een oogje in het zeil houden, is onaantrekkelijk voor criminelen. Word dus lid van een WhatsApp Buurtpreventiegroep! Wilt u meer weten over WhatsApp Buurtpreventie? Bijvoorbeeld of er al een groep actief is in uw buurt en hoe u lid kunt worden? Of wilt u hulp bij het opstarten van een nieuwe WhatsApp Buurtpreventiegroep? Kijk dan op www.WABP.nl of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha