Wijk bij Duurstede, 22 september 2020. Op dinsdagochtend 13 oktober van 9.30-10.30 uur wordt er een gratis introductie gegeven in Qigong, dit is de Chinese vorm van Yoga. Deze les zal plaatsvinden in de Judozaal op Sportpark Marienhoeve te Wijk bij Duurstede en zal gegeven worden door Paul Seelen, Tai Chi en Qigong instructeur. Over Qigong - Onderdeel van de Traditioneel Chinese geneeskunde - Ontwikkeld in China door Shaolin Monnik Ta-Mo oorspronkelijk afkomstig uit India - de 3 Dantains en de meridianen zijn belangrijke energiecentra en banen - oefeningen zijn eenvoudig: staand en zittend - je kunt overal oefenen - conditie en leeftijd onbelangrijk - focus op mind, rust, organen, spieren, pezen en immuunsysteem

Taoïstische Qigong

Het hoogste doel van de Taoïst is de onsterfelijkheid en de spirituele verlichting. De mens als individu is belangrijk en het in harmonie brengen van het mentale en fysieke lichaam dient als basis voor zijn doel. De Taoïst is zich bewust van het belang van de harmonie tussen het Universum en de mens. Hij streeft naar een lang leven en traint zijn lichaam met langzame bewegingen en diepe ademhaling.

Confuciaanse Qigong

Moreel gedrag is in deze stroming erg belangrijk. Kenmerkend voor deze Qigong vorm is het stilzitten en de meditatie. Het is voornamelijk een mentale training. Als de geest zuiver is en als de emoties onder controle zijn, dan kan de mens goed in een gemeenschap functioneren.

Boeddhistische Qigong

Deze stroming komt uit India, de bakermat van Yoga. De doelstelling is het bereiken van spirituele verlichting door middel van stille meditaties. Vroeger geloofde men minder in het belang van een gezond lichaam en zag men het lichaam eerder als belemmering op de weg naar spirituele verlichting. Pas later, toen Ta Mo (grondlegger van het Shaolin Kung Fu) uit India verkondigde dat een sterk lichaam belangrijk is, begon men in te zien dat lichaamsbeweging nodig is om een hoger doel te bereiken.

Medische Qigong

Het doel van de medische Qigong is het verbeteren van de kwantiteit en kwaliteit van de interne Qi, om de stroom van Qi en bloed in het hele lichaam te stimuleren en om ziekten en klachten (zowel mentaal als ook fysiek) te voorkomen en te bestrijden. Langzame bewegingen in combinatie met meditatie leiden vaak tot diepe ontspanning en innerlijke rust.

Martial Arts

Voordat Ta Mo (grondlegger van het Shaolin Kung Fu) vanuit India naar China kwam was de Martial Arts-school gericht op de externe, lichamelijke aspecten. Men imiteerde de bewegingen van vechtende dieren om de spieren te trainen om de tactiek te verbeteren en om snel te zijn. Er was nog geen concept om de geest erbij te betrekken. Later begonnen monniken met meditaties om hun geest/spirit te cultiveren. Zij integreerden ook de werking van het meridiaansysteem om bepaalde punten te sterken en/of hun partner te overwinnen door middel van het aanraken van zwakke punten in het lichaam. Inmiddels heeft het beoefenen van Martial Arts ook het doel om het lichaam gezond en vitaal te houden. Binnen onze school trainen wij volgens de eerste 4 bovengenoemde stromingen

Bij voldoende animo zal een nieuwe groep gestart worden op de dinsdagen van 9.30-10.30 uur. Wilt u deelnemen aan de les dan is aanmelding gewenst via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Meer info: www.samenvanuitjezelf.nl.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha